Početna strana > Hronika > Izrael odbacio potpuno vraćanje na granice iz 1967.
Hronika

Izrael odbacio potpuno vraćanje na granice iz 1967.

PDF Štampa El. pošta
petak, 20. maj 2011.

Izrael je danas odbacio poziv američkog predsednika Baraka Obame za mirovni sporazum, zasnovan na granicama iz 1967, dok su Palestinci rekli da će njihovo rukovodstvo održati sastanak na kome će tema biti današnji Obamin govor o politici na Bliskom istoku.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, koji u Vašington treba da doputuje nekoliko sati posle Obaminog govora, odmah je zatražzio od Bele kuće garancije da Izrael neće morati da se vrati na granice iz 1967, preneo je AFP.

Netanijahu je pozvao Obamu da podrži obećanja koja je 2004. Izraelu dao tadašnji američki predsednik DŽordž Buš, koji je rekao da „nove realnosti na terenu” znače da „pun i kompletan povratak” na granice iz 1967. „nerealan”.

„Premijer Netanjanhu očekuje da od predsednika Obame čuje potvrdu američkih obećanja datih Izraelu 2004, koji su većinom (glasova) podržani u oba doma Kongresa”, stoji u saopštenju.

„Između ostalog, ta obećanja se odnose na to da Izrael ne treba da se povuče na linije iz 1967. koje su podjednako nebranjive i koje će veće izraelske centre u DŽudeji i Samari (Zapadna Obala) ostaviti izvan ovih linija”, dodaje se u saopštenju.

Netanijahu treba da se sastane u petak sa Obamom i obratiće se na zajedničkoj sednici američkog Kongresa naredne sedmice.

Na Zapadnoj Obali, palestinsko rukovodstvo je reagovalo oprezno, ističući da će pre komentara proučiti Obamin govor.

Obama je danas izjavio da san o jevrejskoj i demokratskoj državi ne može biti ispunjen stalnom okupacijom i dodao da rešenje izraelsko-palestinskog sukoba mora sadržavati demilitarizovanu palestinsku državu, zasnovanu na granicama iz 1967. godine.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner